Staráme se o tu svou malou virtuální farmu

02.03.2014 09:02

Když se tak člověk zamyslí, jakáže je to ona hra, která neurazí nikoho, tak se po chvíli přemítání dostaneme k odpovědi farmářský simulátor. Sice statistiky jasně říkají, že tento typ her hrají spíše ženy, tak mužská populace za nimi až tolik nezaostává. Přeci jen příležitostně vyrazit něco zasadit nepohorší nikoho. A s tímto heslem jsem se také vydal otestovat jednu z nejlépe hodnocených farmářských her. Kdo se někdy o tyto hry zajímal, dozajista tuší, od koho tato hra nejspíše bude. Když se podíváme do samotného vyhledávání, tak lidé nejčastěji pátrají po Big farm. Na tomto lze stavět domněnku, že se jedná o správnou volbu, pokud chci přijít na chuť farmaření. Vytvářím si tedy účet, abych se dozvěděl, co mě čeká a nemine. Naše postava tak nějak vplouvá do děje v okamžiku, kdy rodinná farma stagnuje. No, ona spíše chátrá, jelikož se strýček George letos nepostaral ani o to osetí pole. Ale to mu nemůže mít jeden za zlé, přeci jen strýček má již své roky a i to je důvod, proč jsme se na jeho usedlost vydali.

Někdo prostě musí přebrat otěže, aby to tu zase postavil na nohy. Že nemáme naprosto tušení, jak se taková farma řídí, je naprosto nepodstatná věc. Hned po našem příjezdu se na farmě začínají objevovat ochotní sousedé, co nám přesně řeknou, kde začít. Tímto způsobem rychle pochopíme základy hraní a nic nám nebrání začít vydělávat nějaké ty peníze na prodeji vajíček. To je však pouhý začátek. V tento okamžik mám již zaseto a než mi vyroste první úroda, stavím na doporučení mlýn, abych mohl pšenici přeměnit na krmivo pro dobytek. V tuto chvíli již farma jakž takž funguje, o čemž svědčí návštěva obchodníka. Ten má zájem vykupovat ode mě plodiny. To mi samozřejmě dělá radost, konečně vidím nějaký ten pokrok. Drobný, ale přeci. Pravidelný příjem už nám dovoluje začít spekulovat jakým směrem tu svoji farmičku povedeme. V Big farm totiž ani zdaleka nejde jen o to sázení a následné sklízení. Tato hra má v sobě zakomponovanou i maličkatou strategickou stránku.

I když to není na první pohled patrné, máme prostředky, s nimiž se dá ovlivnit rychlost růstů. Při vyslovení tohoto pojmu mám na mysli, možnost, jak ovlivnit efektivitu práce. Žádné větší podnikání se neobejde bez zaměstnanců a ty jsme nějaké najali i my. A jak je známo, lidé mají tendenci k zahálce, pokud nejsou správně motivováni. Motivací k lepším výkonům je ve hře ukazatel spokojenosti. Pokud jsou zaměstnanci spokojení s pracovním prostředím, tak odvadí mnohem lepší práci. Je tedy zapotřebí se zaměřit i na tuto maličkost. Musíme si hlídat věci jako je dostatek ubytovacích prostor, nějaké ty dekorace a samozřejmě i pevný plot. Jen pokud se budou zaměstnanci cítit v bezpečí, prostředí jim zpříjemní nějaký ten pěkný předmět a budou mít kde složit hlavu, pracují na plné obrátky. Do jisté míry tak musíme dělat kompromisy, abychom udržovali v rovnováze spokojenost zaměstnanců a rozvoj farmy. Tímto faktorem se v Goodgame studiu rozhodli vystoupit z řady a přitáhnout pozornost právě na tu jejich farmářkou hru.

Avšak nutnost se starat o zaměstnance není jedinou vychytávkou, s níž se ve hře setkáváme. Big farm se nám snaží v plné parádě zprostředkovat interakci s dalšími hráči. Můžeme tak navazovat přátelství a společnými silami se pouštět do plnění speciálních úkolů. Než se dostaneme k tomuto kroku, je zapotřebí se nejprve stát členem nějakého cechu farmářů. Tyto časově omezené úkoly jsou dalším příjemným osvěžením hry. Lze tedy jen doporučit se při nejbližší příležitosti přidat k nějakému tomu cechu. Přeci jen ony ty navázaná přátelství jsou to nejhodnotnější, co si z každé hry přinášíme. Kolikrát jsou to právě lidé, co nás u dalšího hraní drží a dělá hru stále atraktivní. Osobně nejsem zrovna milovníkem podobného typu her, ale i tak musím doznat, že pro občasné hraní není tento kousek vůbec špatnou volbou. Pokud někdo tápe, co vše mu hra nabízí, není nic těžkého juknout na nějaké ty Tipy & Triky pro farmu, které celkem napomohou si udělat představu. A pokud ani to nestačí k rozhodnutí, zda je právě Big farm to pravé, je tu ještě videjko a pak samozřejmě možnost si vše zdarma vyzkoušet.