Mafie v novém nabízí osvědčenou zábavu

15.04.2013 14:24

 Jak mě jeden věrný fanoušek upozornil, tak se v portfoliu Goodgame studia objevila nová hra. Neváhal jsem tedy tuto skutečnost prošetřit a jediný závěr, k němuž jsem došel, že ono to s tou novotou nebude až tak horké. Spíše naopak, došlo jen k přejmenování dosavadní hry tak aby nejspíše tolik neprovokovala. O kousku pojmenovaném Mafia jsem již před nějakou dobou něco málo napsal. No ono je to už pořádnou dobu, takže si to pojďme ještě jednou shrnout. V této hře jsme dostali příležitost hrát za pořádného gangstera, jemuž není absolutně nic svaté. Je jedno, zda po nás chce kmotr odklidit nepohodlného svědka či vybrat dobrovolné příspěvky od okolních prodejců. Na tuto práci jsme ti praví, co se nezastaví před ničím. A je opravdu jedno, jak daleko budeme muset zajít. Při pohledu na počty aktivních hráčů nelze konstatovat nic jiného, než že tato myšlenka nadchla pořádnou várku lidí. Holt práce pro mafii táhne, i když jen v té virtuální podobě. Tím, že se hra přejmenovala na Gangster se absolutně nic nezměnilo.

Stále chodíme do kmotrova baru, abychom přijali další nebezpečný úkol. Po odpočítání daného času nás čeká souboj, na jehož konci získáváme nějakou tu odměnu. Jak si dozajista všimneme, tak tyto souboje jsou stále tužší a je tedy nezbytností se na ně neustále připravovat. K tomu nám slouží vydělané prostředky. Ty bez nějakého rozmýšlení investujeme do nákupu bodů, které následně přerozdělujeme schopnostem postavy. Na bodech života, síle úderu a také tom štěstí, záleží kolik soubojů, jsme schopni v konečném součtu ustát. Připravme se na pořádný kolotoč neustálého získávání financí pro nákup bodu, účinnější munice a dalších drobností, co nás posunují vpřed. Jen pokud si dokážeme poradit s touto ne až tak záživnou částí hry, tak se prokoušeme k tomu podstatnému, nekompromisním bojům o moc a nadvládu.

A to hned ve dvojím vydání. Hra nám dává možnost si tento pocit vychutnat i za předpokladu, že jsme se rozhodli jet naprosto sólo. Město je rozdělena na spoustu čtvrtí, v nichž mají svá teritoria různí bossové. Ti se tak nějak se skřípěním zubů tolerují, což se má však velice rychle změnit. Náš kmotr není s tímto rozdělením ani zdaleka spokojen a rád by se stal jediným korunovaným vládcem podsvětí. Jenže k tomu by bylo potřeba projít přes nespočet protivníků. Naštěstí ve svých řadách má člověka, co něco takového dokáže zvládnout. Naše maličkost byla celou tu dobu na tento okamžik připravována. A nyní již máme dostatek sil na to se do tohoto boje pustit. Bereme si tak o hledáčku prvního pobočníka konkurenčního kmotra a před jeho tragickou nehodou z něho dostáváme další jméno ke zdvořilostní návštěvě. Postupně se tak prostřílíme až k samotné hlavě rodiny, po jejímž nečekaném skonu získáváme toto území.

Ve hře tak máme dostatek prostoru se vyřádit, ovšem stále je to jen opakující se řádění v řadách naskriptovaných nepřátel. Ta pravá zábava začíná až v okamžiku, kdy se rozhodneme vstoupit do rodiny složené a reálných hráčů. Goodgame Gangster je v tomhle primárně online hrou, pro níž je rivalita a snaha být lepší hnacím motorem. Jednotlivé rodiny jsou odměňovány za aktivitu zajímavými bonusy, o něž má samozřejmě zájem každý. Ono je potom totiž setsakra znát, když za den získáte o pár set tisíc víc. Pořízená vylepšení pak rychleji vylepšují postavy členů rodiny a tím získává rodina na síle. To samozřejmě ti z konkurence nehodlají dovolit a a přinejmenším se snaží tento růst zpomalit cílenými útoky na členy rodiny. Války se vším všudy mohou naplno začít. I když jen v přejmenované podobě, stále jde o tu samou hru, co se těšila oblibě již dříve.