Karetní hra pro volné chvíle

09.04.2013 08:51

Pokud člověk hledá něco nenáročného, k čemu by se mohl vracet v nepravidelných intervalech, nemáme až tolik na výběr. Ve většině her je potřeba udržovat alespoň nějako tu minimální aktivitu, tedy pokud nechceme definitivně ztratit kontakt s ostatními hráči. To je zkrátka zákonitost online hraní. U mých oblíbených strategií toto platí dvojnásob. Tam máte jen dvě možnosti. Buď budete hodně aktivní, nebo si zkrátka připlatíte za nějakou tu extra výhodu. A není potřeba zdůrazňovat, co si lidé vybírají mnohem raději. Ono přeci jen v dnešní době není peněz nazbyt a dotovat ještě hraní je moc velký luxus. Ale to jsem již odbočil. Původní myšlenka měla směřovat k nápadu, jak se vrhnout do světa online zábavy a nebýt naprosto závislý na časové náročnosti. Jednou takovou možností by bylo si zvolit karetní hru. Přeci jen u rozdaných karet sehrává více svou úlohu náhoda, než cokoliv jiného. I když ono to napsat zrovna takto také není úplně správně. Na náhodu věří jen amatéři, profesionálové mají vypěstované jasné definované postupy, jak se v daných situacích zachovat.

To přesně odráží obraz hraní pokeru na vysoké úrovni. Pro běžného smrtelníka jde jen o pouhou hru, v případě hraní o peníze hazard. Ovšem pro profesionála jde o pouhopouhou statistiku. Či přesněji řečeno hru pravděpodobnosti. I když to běžný hráč nevidí, jde v každý okamžik hry přesně určit svou pravděpodobnost úspěchu. Jak se postupně odkrývají karty, tak si každý u stolu dělá přesnější obrázek o svojí situaci a té následně přizpůsobuje své sázky. Stačí občas kouknout v televizi na záznam her profíků a s trochou pozornosti si toho všimne každý. A to je na pokeru opravdu fascinující, jak dokáže s pouhé hry udělat opravdové umění. Do něj se může pokusit proniknout každý třeba i v podání Goodgame studia. Jejich zpracování této karetní hry se nijak zvlášť nevymyká standartu. Ono také nejde vymýšlet nějaké šílenosti u hry, co má jasně definovaná pravidla. I tak toto zpracování patří k těm povedenějším, co jsem našel. Značnou výhodou je jednoduchost a dostupnost každému.

I pokud o pokeru nemáme sebemenší ponětí, tak s trochou té píle jej velice rychle pochopíme. Základy nás provede srozumitelný tutorial, v němž se dozvíme, jak taková jedna partie funguje. Pravidla tu nehodlám nijak rozebírat, však kdo o to stojí, si je dohledá sám. Zevrubná pravidla Texas Hold'emu jsou např. k mání i zde. Takže zpět k základní myšlence. Goodgame svému pokeru vtiskla tolik typickou komiksovou grafiku, která zaručeně nikoho neurazí. Co ale oceňuji mnohem více je volnost s jakou k hraní můžu přistoupit. Nic mi nebrání si přisednout ke stolu, odehrát jednu rychlou partii a pak se jít věnovat něčemu užitečnému. Stůl si navíc můžu zvolit dle svých možností. Rozhodně nemá sebemenší smysl si hned první den sednout ke stolu, kde je na jednu partii ve hře víc žetonů, než mám k dispozici. Prostě si sednu k tomu nejúspornějšímu a pomalu se začnu seznamovat se zákonitostmi hraní. To jde relativně rychle, jelikož Texas Hold'em je dost intuitivní a jedinou podmínkou je dosáhnout nejvyšší možné kombinace. Komu se to podaří, shrábne bank.

 I za předpokladu, že mám mizerný den a nechám ve hře všechny své žetony, není důvod zoufat, Hra nám příští den dá do vínku novou sadu žetonů, takže se můžeme opět vrhnout do víru hry. Zpočátku jsem občas trochu tápal, ale jak jsem již poznamenal, netrvalo dlouho poker pochopit a dokázat si ho naplno užít. K tomuto pocitu hra navíc obsahuje i turnajový mód. Několikrát během dne se rozbíhají turnaje, které nabízejí to opravdové potěšení ze hry. Již odpadá to tolik rozšířené sázení od boku, tady se již hraje na vyšší úrovni, jíž jsme mohli vypozorovat u těch obdivovaných profesionálů. Sice jsem se do hry pustil jen pro občasné ukrácení dlouhé chvíle, ale to neznamená, že k tomu nepřistupuju s plnou parádou. Onen strategický prvek, jenž se při turnaji uplatňuje, mě nutí se k nim čas od času vracet. Ale to nejspíše nemusím zdlouhavě vysvětlovat. Každý, kdo dokáže proniknout do samé podstaty pokeru, tento pocit dozajista poznal. Za mě můžu konstatovat, že jsem si tuto hru přidal na seznam těch, k nimž se rozhodně plánuju vracet.