Elfové, trpaslíci a lidé čelí teroru orků

08.11.2014 13:45

Velké díky jednomu mému kámošovi, co je ohromným fanouškem her od Goodgame studia. To právě on mě inspiroval se na tyto hry také podívat a zažít trochu toho nefalšovaného vzrušení. Tedy jen u jistých her, k nimž bezesporu patřili strategie tohoto studio. I proto jsem si nemohl nechat ujít příležitost kouknout na nejnovější přírůstek do rodiny. Je tak trochu škoda, že se tak stalo na úkor mého oblíbeného Jump Jupiter. Zřejmě nostalgicky uvažujících hráčů nebylo až tolik, aby se studiu vyplatilo nadále provozovat servery. Jejich místo okamžitě zaplnila instalace strategického Shadow kings. Tuto hru si můžeme zahrát nejen jako online prohlížečovou hru, ale také jakožto aplikaci pro mobilní telefony. O tuto zábavu tak není ochuzená žádná sorta hráčů, stačí si jen vybrat, co raději upřednostňujeme. A jelikož můj stařičky mobil není pro nějaké hraní uzpůsoben, tak jsem zůstal věrný zpracování pro prohlížeč. Takže se pojďme podívat na závěry, k nimž jsem po chvíli hraní dospěl.

Ve své podstatě se jedná o naprostý klon úspěšného Empiru. Veškeré principy hry jsou totožné a jediným rozdílem je prostředí, v němž se pohybujeme. A nutno podotknout, že vývojáři opětovně sázeli na atraktivní lokalitu, jíž navíc potrhuje současná vlna úspěchu všech Pánů prstenu a Hobbitů. Ti důvtipnější již dozajista vědí, kam se naše kroky pro tentokrát vydali. Ve hře ujímáme postu městského pána, co se doposud nějak snažil protloukat životem. Ovšem chvíle, kdy jsme jen liknavě vyčkávali, co nám osud přinese, právě skončili. Po mnoha letech příprav se na denní světlo z vyhnanství vrátili orkové. Ti byli před dávnými časy poraženi aliancí lidí, elfu a trpaslíků. D těch dob o nich nikdo neslyšel, to však očividně neznamená, že orkové zaháleli. Zničehonic zaútočili ohromnou silou. Tak ničivou, že zaskočili i bojem ostřílené trpaslíky. Ti museli se skloněnou hlavou opustit své klenuté jeskyně a najít útočiště v lidských městech. Obdobný osud potkal i elfy. Poslední baštou odporu se tak stávají lidé.

Chtě nechtě tak musíme začít budovat silnou armádu, abychom měli šanci odolat přicházejícím hordám orků. K tomu je však nejprve pořádně nastartovat ekonomiku. Jen s dostatečným přísunem surovin si můžeme dovolit postavit adekvátní obranu a naverbovat dostatek mužů. Ono nějak podrobně popisovat způsob budování města zřejmě nemá smysl. Funguje naprosto stejně jako v již zmíněné, Empiru. Kamenolom, dřevorubci a statky dodávají městu trojici surovin, za něž lze stavět další budovy a vylepšovat si současné. Jídlo pak slouží pro nakrmení armády a je tak jejím limitujícím faktorem. Sice netuším, jak se změnil Empir od doby, co jsem ho hrál naposledy, ale co mě zaujalo u Shadow kinga je snaha orků útočit na naše hradby. To každého nutí pracovat na obranách i když není zrovna ve válce s žádným hráčem. Tuto drobnost jsem vzal jako pozitivum. Možná se s tím dá setkat po nějaké aktualizaci i v Empiru, ovšem za mích dob tomu tak nebylo. Takže to raději nebudu srovnávat a zůstanu u konstatování, že jde o příjemné vylepšení.

Vylepšením prošlo i celkové ovládání hry. Nyní je vše dotaženo do naprosté jednoduchosti, kdy veškeré funkce ovládáme jedním stisknutím myši. Pro hovoří i propracovaný systém bojů, kdy na základě provedené špionáže rozložíme jednotky oproti nejslabšímu místu obrany. I toto rozložení je intuitivní a zvládne si s ním poradit i naprostý počítačový antitalent. Zůstala však i jedna negativní maličkost, kterou jsem vyčítal již Empiru. A to je systém úkolů. Ty hráče vedou až příliš zevrubně, takže nemá příliš prostoru pro vlastní invenci. Ale v tomto bodě jde dost o osobní preference. Dozajista se najde dost lidí, co jsou naopak rádi, že si tuto část hry nemusí až tolik hlídat. Shadow kings je zkrátka další zajímavě zpracovanou strategii mířící na fanoušky fantasy světů. Prohlížečovou hru s podtitulem Dark age lze hrát zdarma, takže kdo miluje strategie plné elfů, trpaslíků a orků by neměl zapomenou odzkoušet.