Chladný vesmír je plný zábavy

29.12.2012 11:41

Přes svátky jsem se rozhodl kouknout na něco trochu mi bližšího. Volba po chvíli přemýšlení padla na strategii zasazenou do hlubokého vesmíru. To jsou dvě témata, která mám rád, tak snad dokáží dostatečně zaujmout. Byla by škoda, kdyby tento námět neměl v sobě žádný potenciál. Hned v úvodu mě tak dost zaskočila absence češtiny. To je u Goodgame studia dost překvapující, jelikož všechny ostatní hry jsou nabízeny v mnoha jazykových mutacích. Takže absence překladu právě u této hry by mohla predikovat, jak moc ji samotní vývojáři věří. I přesto jsem nakonec neodolat a registraci profilu vyplnil. K mému potěšení se prvotní obavy nenaplnili. Galaxy se zdá být zajímavou strategií z pohledu velitele vojenské základny. Ta má v tento okamžik jen jakýsi základná modul, na němž je potřeba vybudovat funkční stanici. Hra nám proto předkládá první úkoly, v nichž nás průvodci učí zákonitosti stavby modulů. Jakmile zprovozníme těžební kolektory, máme již přísun surovin pro další rozvoj. K naprosté dokonalosti ještě schází poslední suroviny, energie, jíž základně dodávají voltalické panely. Suroviny se již těží a můžeme se začít věnovat tomu nejdůležitějšímu, přípravě na boj.

Abychom hned od samého začátku měli s kým bojovat, máme tu mimozemskou rasu Goroxů. Ty podle všeho vedou s lidstvem zdlouhavou válku, v níž mají dvounožci značně navrch. To však nemůže Goroxy odradit od dalších a dalších nájezdů na hraniční pásmo, v němž se nachází nespočet základen. Na Goroxy můžeme zaútočit hned, jak postavíme první útočné jednotky. K útokům dostáváme možnost volby směru, odkud jej povedeme. Celkem lze rozdělit jednotky do tří směrů, přičemž optimální rozložení nám prozradí provedená špionáž. Hned od začátku e dobré se naučit všechny tyto strategické prvky využívat. Jak se mi osvědčilo v pozdějším hraní, jde o nepřekonatelné pomocníky při eliminování ztrát. Špionáž by se měla stát nedílnou součástí každého útoku, nehledě na to, zda se rozhodneme urvat nějakou tu kořist u Goroxů nebo dalšího hráče. Cílů k ničení tak máme v dosahu nespočet, stačí si jen vybrat.

Zatímco ze začátku se soustředíme na ničení Goroxů, nakonec přijde okamžik, kdy nás začne lákat změřit síly s reálnými hráči. Aby vývojáři tuto touhu posílili, tak do hry zakomponovali trojici korporací. Ty mezi sebou samozřejmě nemají příliš přátelské vztahy a vzájemná snaha o likvidaci na sebe nenechává dlouho čekat. A čekat by jsme neměli ani my. Zdržovat se v tomto nehostinném koutě vesmíru osamocen je přímá cesta do pekel. Najít si nějakou alianci je přímo nutností. Mě se nepodařilo vpašovat do žádné silné, ale vůbec toho nelituji. Narazil jsem na bandu pohodářů, co tuhle hru neberou nijak vážně a jde jim hlavně o trochu té zábavy. Takže rozhovory na chatu doslova nemají chybu a to je jeden z důvodů, proč se do hraní online her pouštím. Přeci jen posbírat suroviny, přetavit je na další vylepšení základny, vypustit jednotky do útoku a probrat nic neříkající témata je neocenitelným odpočinkem. Popravdě docela se již těším i na nějakou tu válku s další aliancí. I proto si tu nechám trochu toho prostoru a další odstavec dopíši až časem. Tato hra mě zaujala a na rozdíl od předchozích si zaslouží trochu víc prostoru před konečným verdiktem.

Tak s odstupem dvou měsíců hodnotím Goodgame Galaxy pozitivně. Splnila přesně to, co jsem od ní očekával. Jedinou škodou je její upozadění ve stínu slavnějšího brášky. Valná většina hráčů se pouští spíše do bojů ve středověkém Empiru. To bych přisuzoval jeho barvitější grafice. Přeci jen období rytířů dává více vyniknout komiksově laděným postavičkám. Vesmír je ve všech ohledech chladným a nehostinným místem k životu. O to zábavnější dokáže být po stránce hratelnosti. Zvláště pokud se vaše aliance dostane do křížku se silnějším protivníkem. To se poté stává každý den velkou neznámou, kdy nevíte, zda ještě najdete svoji základnu celou. O to příjemnější je pocit, když se to podaří ustát. Ale to asi nemusím dvakrát zdůrazňovat, vždyť to dozajista zažil každý, kdo se kolem online hraní nějaký ten čas pohybuje. Podstatný je můj závěrečný verdikt, který dle očekávání hýří nadšením. Galaxy mě baví a vřele ji můžu každému doporučit. Tato hra se povedla a je škoda, že je tolik opomíjená. Holt se budu muset ještě kouknout na zoubek Empiru. Ale to až časem, až mě Galaxy omrzí a to snad ještě nějakou chilli nebude.